A tőkeáttételes kereskedés során fennáll a teljes tőkevesztés, illetve a befektetett tőkét meghaladó veszteségek lehetősége is.

clear

Értékpapír

A részvény tulajdonosi jogviszonyt megtestesítő értékpapír, azaz a részvény megvásárlásával a részvényt kibocsátó vállalat résztulajdonosává válik a befektető. Egy részvény a részvénytársasági össztőkének a névértéknek megfelelő hányadát testesíti meg. Ez azt jelenti, hogy ha például egy részvénytársaság tőkéje 100 millió forint, egy részvény névértéke pedig 10.000 forint, és a befektető egy részvényt vesz meg, akkor azzal ő a társaság 1 tízezredének, vagy másképp fogalmazva 1 század százalékának (0,01%) lesz a tulajdonosa.

A részvény szónak hármas jelentése van.

Ingyenes próba

Miért NHB Trader?

Biztonságos magyar bank háttér
Alacsony kereskedési költségek
Széles termékválaszték
Privát tanácsadói támogatás
Fejlett kereskedési platform

A világ első tőzsdei cége és az első kiadott részvények

A Holland Kelet-indiai Társaságot tekinthetjük talán az első multinacionális vállalatnak. Elsőként adtak ki részvényeket működésük finanszírozására, nagyban hozzájárulva ezzel a napjainkban is ismert tőzsde kialakulásához.

A társaság létrejöttének célja az volt, hogy fel tudják venni a versenyt az akkortájt egyre inkább megerősödő britekkel és az Ázsia feletti monopóliummal rendelkező portugálokkal. Az alapító tőke nagy részét városok bocsátották a társaság részére, de az 1611-ben induló antwerpeni tőzsdén már magánszemélyek és gazdasági társaságok is kereskedhettek a vállalat részvényeivel. Kezdetben a részvények névre szólóak voltak és tulajdonosuk korlátlan felelősséggel tartozott.

A részvények tartalmi és formai követelményei viszonylag gyorsan kialakultak, de sokáig gondot okozott, hogy a részvényeket hamisították. Ezért a kibocsátók már a kezdetektől fogva törekedtek arra, hogy ne legyen könnyű hamisítani ezeket a papírokat. Ezért egészen a XX. század harmadik harmadáig a részvények nyomdai úton előállított „díszes okirat” formában kerültek kiadásra. A díszítés, akár csak a papírpénz esetében megnehezítette a hamisítást. Manapság már részvényt csak nagyon ritkán hoznak létre fizikai értelemben, ehelyett az úgynevezett dematerializált formát alkalmazzák. Az ilyen részvények már csak elektronikus úton, számítógépes jelként kerülnek rögzítésre, nyilvántartásra.

Az NHB Banknál értékpapírral és részvény CFD-vel is tudnak az ügyfelek kereskedni. A részvény CFD platformunkhoz igényeljen ingyenes demó rendszert.

Miért NHB Trader?

Biztonságos magyar bank háttér
Alacsony kereskedési költségek
Széles termékválaszték
Privát tanácsadói támogatás
Fejlett kereskedési platform
trader ikon kicsi © 2018 NHB Növekedési Hitel Bank Zrt.
NHB főoldal
Investor by NHBRészvényes platformunk hamarosan
Jogi nyilatkozat Impresszum

Cím

1054 Budapest Akadémia utca 7-9.

Email

traderdemo@nhbbank.hu

Telefon

+36 1 429 9498